
Inovacije u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, šumarstvu i veterinarstvu
Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska zajednica inovatora (HZI) u suradnji s Agronomskim fakultetom i Zagrebačkom udrugom inovatora, održala je Inovacijski forum „Inovacije u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, šumarstvu i veterinarstvu“
Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska zajednica inovatora (HZI) u suradnji s Agronomskim fakultetom i Zagrebačkom udrugom inovatora, održala je Inovacijski forum „Inovacije u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, šumarstvu i veterinarstvu“.

Pozdravni govor održala je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, a uvodno predavanje kojim je predstavljen „16. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO-ARCA 2025. od 15. do 17. 5. 2025. – Grad Zadar“ održao je glavni tajnik HZI-a Matija Žugec.
Potom je održan Okrugli stol kojeg je moderirao prof. dr. sc. Miljenko Konjačić, prodekan za inovacije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, a sudionici su bili Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, prof. dr. sc. Aleksandar Mešić, dekan Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, prof. dr. sc. Alan Antonović, prodekan Drvnotehnološkog odsjeka Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Nino Maćešić, prodekan za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Albert Marinculić, predsjednik Udruge biofila Hrvatske i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora.
Svi sudionici Inovacijskog foruma u svojim izlaganjima i odgovorima na pitanja i komentare gostiju, dali su do znanja da je poljoprivreda danas veliki potencijal gospodarskog razvoja Republike Hrvatske te da nam daje prijeko potrebna dobra, nudi zdravlje i štiti okoliš. Ruralna područja Republike Hrvatske sa svojom tradicijski proizvedenom zdravom hranom i svim autohtonim vrijednostima, dodana su vrijednost koja se može verificirati kroz oznake „organsko“, „ekološko“, „izvorno hrvatsko“ ili kroz proširenu turističku ponudu (seoski turizam, agro-turizam). Uzimajući u obzir sve osnovne i dodane vrijednosti poljoprivrede te ruralnog područja i stanovništva, jasno je da je vizija održivog razvoja, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane, ne samo dostižna već i realna vizija Hrvatske. Naime, razvijenom poljoprivredom se može učinkovito boriti protiv problema gladi i siromaštva, a kvalitetna poljoprivredna strategija osnova je opstanka i napretka cijelog društva.
Inovacije će biti ključan čimbenik razvoja poljoprivredne proizvodnje koju do 2030. godine treba povećati za 30 posto, jedan je od zaključaka Foruma.

Agronomski fakultet, Veterinarski fakultet i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, uz studijske programe obrazovanja te stručnih i znanstvenih projekata, posebno se bave inovacijama kao trećom misijom fakulteta. Naime, pružanje visoko kvalitetnog obrazovanja na svim razinama te inovacije i transfer znanja i tehnologije je važno za osiguranje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede. Zato cilj obrazovnog i inovacijskog sustava mora biti pružanje znanja i sposobnosti mladim ljudima i poljoprivrednicima, koje će im omogućiti sudjelovanje u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije.