AktualnoekologijaNovostiObrazovanjeProjektiS drugih sveučilištaStudentiZnanost

Smjernice za uzgoj i preradu triju glavnih žitarica u Hrvatskoj

Projekt u kojemu su sudjelovali Sveučilište u Zadru, Agronomski fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, obuhvatio je istraživanja ispravnih agrotehničkih mjera za stare i nove sorte pšenice i ječma te hibride kukuruza kako bi se utvrdili optimalni omjeri između zrna i biomase kao i prisutnost mikotoksina

Na Sveučilištu u Zadru održana je završna konferencija projekta „Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu“. Projekt u kojemu su sudjelovali Sveučilište u Zadru, Agronomski fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, obuhvatio je istraživanja ispravnih agrotehničkih mjera za stare i nove sorte pšenice i ječma te hibride kukuruza kako bi se utvrdili optimalni omjeri između zrna i biomase kao i prisutnost mikotoksina. Iskorištavanjem ostataka, potencijalni otpad postaje sirovina i time se zatvara proces kružnog biogospodarstva. Nova znanja će se transferirati dionicima ranjivih sektora i podići svijest šire javnosti o mogućnostima ublažavanja negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Smjernice za uzgoj i preradu triju glavnih žitarica u Hrvatskoj
Dijana Vican

Zadovoljstvo ostvarenim ciljevima izrazila je rektorica Sveučilišta u Zadru i suradnica u projektu prof. dr. sc. Dijana Vican, ističući kako je uključenje pedagoga u ovaj projekt pokazalo smislenost interdisciplinarnosti koju razvijeni svijet permanentno prakticira, s dubokom sviješću da je ekološka kriza prijetnja čovječanstvu i da su odnosi čovjeka i prirode poprilično poremećeni.

– Spojilo nas je uvjerenje da se klimatske promjene ne odnose na visoke svjetske politike i globalna tržišta, nego se reflektiraju na vrijednosne sustave svih društava i država, na činjenicu da smo svi dio ekološkog sustava čija je ravnoteža poljuljana, a time je prijetnja najvećoj vrijednosti vrijednosti zdravlja, time i radnoj učinkovitosti, gospodarskom napretku i drugim segmentima ljudskog življenja. Višedimenzionalan pristup problematici proizvodnje hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom gospodarstvu donosi rezultate koji se mogu trebaju disperzirati na široke krugove naše populacije. Projektni ciljevi ovog promijenjenog istraživanja temeljenog na tri zrna pšenici, ječmu i kukuruzu, o kojima ovisi prehrana ljudi i životinja, te korisnost od proizvodnje biomase za potrebe industrije i energije i zaštite okoliša, rezultira potrebom mijenjanja loših praksi, odnosno promjena ljudskog ponašanja, istaknula je rektorica Vican.

Antropocen postaje novo multidisciplinarno i interdisciplinarno odgojno-obrazovno područje kojemu je cilj sve ljude osnaživati, motivirati na učenje osposobljavati ih za promijenjeno ponašanje prema prirodi.

– Gotovo 70% ispitanika u svijetu iskazuje zabrinutost o posljedicama klimatskih promjena (osobito prirodnim katastrofama) i gubitku bioraznolikosti, te gube nadu u rješavanje problema; 80% ispitanika je zabrinuto za pitku vodu, a svako drugog ispitanika brine nedostatak zdrave i kvalitetne hrane. Spasonosno rješenje najveći broj ispitanika vidi u obrazovanju. Stvaranje kulture odgovornosti prema okolišu i životnom okruženju potrebno je širiti kod svih profesija društvenog i humanističkog područja, rješavati probleme interdisciplinarno i multidisciplinarno. Zemlja smo koja ima šanse održati prirodu i vodu zdravom, pa bismo ekološki održivo društvo trebali pridodati našem srčanom domoljublju, zaključila je rektorica Vican.

Smjernice za uzgoj i preradu triju glavnih žitarica u Hrvatskoj

Voditeljica projekta prof. dr. sc. Tajana Krička istaknula je kako je ispunjeno svih osam ciljeva postavljenih pred projekt.

– Klimatske promjene utječu na cijeli svijet, a na našu mikrolokaciju još više. Temperatura je prosječno na našem području porasla 1,21 stupanj, od toga najviše u razdoblju razvitka kukuruza, tako da je ona postala najosjetljivija kultura. Ako znamo da je 60 posto ratarske proizvodnje kukuruz, da on zajedno s pšenicom i ječmom čini 95 posto proizvodnje, jasno je da cijelom ratarstvu prijeti slom ako nešto poduzmemo, rekla je Krička.

Odnos proizvedenog zrna i biomase je 1:1, što znači da postoji veliki potencijal da se iskoristi ono što inače ide u otpad. Istraživanjem se između ostalog nastojalo definirati gdje ratari mogu ostvariti dobit a da se ne radi samo o zrnu.  U istraživanju su se obrađivali noviji i stariji hibridi kukuruza, pšenice i ječma, u laboratoriju se analizirala kvaliteta zrna, biomase, ispitivala fizikalna i kemijska svojstva tla te mikotoksine. Iz biomase su se izvlačili etanol, vlakna , peleti, tako da iza nje nije ostalo otpada.

Smjernice za uzgoj i preradu triju glavnih žitarica u Hrvatskoj
Sudionici konferencije

Izv. prof. dr. sc. Nikola Bilandžija s Agronomskog fakulteta i prof. dr. sc. Sandra Bischof s Tekstilno-tehnološkog fakulteta predstavili su rezultate pojedinih projektnih zadataka, dok je prof. dr. sc. Slaven Zjalić analizirao prisustvo najštetnijih mokotoksina, odnosno aflatoksina, okratoksina A i toksina roda Fusarium. Mikroflore izolirana s klipova kukuruza nakon branja pokazala je prisutnost aflatoksinogenih i okratoksigenih gljivica roda Aspergillus, ali koncentracija je bila ispod limita detekcije sustava, odnosno zakonskih normi.

– Kako bi se prevenirala pojava štetnih toksina, potrebno je između ostaloga odabrati otporne slojeve, izraditi modele za prevenciju, planirati berbu i rotirati kulture. Također treba prevenirati kontaminaciju tijekom skladištenja, rekao je Zjalić.

Povezani članci

Back to top button