AktualnoKomentariNovostiProjektiStudentiZnanost

Znate li kakva je povezanost mozga i (pre)hrane?

Za Universitas portal piše Ema Bokulić, dr. med, asistentica s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, znanstveno-nastavne podružnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Drugi tjedan ožujka već je tradicionalno rezerviran za Tjedan mozga – znanstveno-popularnu manifestaciju koja se održava širom Hrvatske, a cilj joj je promicanje svijesti o zdravlju mozga i neuroznanosti. Svake godine organizatori, na čelu s Hrvatskim društvom za neuroznanost (HDN-om), biraju tri teme koje će se posebno obraditi na predavanjima, radionicama i tribinama.

Znate li kakva je povezanost mozga i (pre)hrane?
Ema Bokulić

Ove godine jedna od tema je i neurogastronomija, odnosno povezanost mozga i (pre)hrane.

Ovu temu odabrali smo vodeći se činjenicom da je Tjedan mozga manifestacija usmjerena na širu javnost, razmišljajući kako bismo mogli neuroznanost približiti ljudima. Neurogastronomija kao područje na granici neuroznanosti, psihologije i kulinarstva nametnula se gotovo sama od sebe. Govoreći o doživljaju hrane i našim prehrambenim preferencijama, možemo objasniti koliku ulogu imaju gotovo sva naša osjetila u percepciji hrane, mehanizme koji posreduju glad i sitost te objasniti utjecaj neurotransmitera na našu motivaciju za traženjem ukusne hrane. Ponosni smo što ćemo ovu temu obraditi interdisciplinarno, sa stručnjacima iz područja kulinarstva, nutricionizma, endokrinologije i neuroznanosti. Drago nam je što ćemo prokomentirati i tzv. „hranu za mozak“, odnosno osvrnuti se na namirnice koje povoljno djeluju na funkciju mozga, poput omega-3 masnih kiselina, vitamina B skupine, aminokiselina, antioksidansa te fitonutrijenata. Isto tako, štetan utjecaj dugotrajne konzumacije „brze“ i procesuirane hrane (eng. Ultra-processed foods) na ljudsko zdravlje danas je općepoznat, no na našoj tribini ćemo se posebno osvrnuti na značaj takve hrane na zdravlje mozga.

Znate li kakva je povezanost mozga i (pre)hrane?

Tema neurogastronomije dolazi u vrijeme kada smo preplavljeni tiskanim i digitalnim sadržajima koji nude različite, često neprovjerene, savjete za zdravu prehranu i mršavljenje.

Znate li kakva je povezanost mozga i (pre)hrane?Takvim porukama posebno su izloženi adolescenti koji ne mogu kritički interpretirati ponuđene informacije, a nalaze se u osjetljivom periodu kada jačaju nesigurnosti, posebno u fizički izgled. Zbog toga, obradit ćemo i kompleksnu temu poremećaja jedenja kroz raspravu stručnjaka iz područja dječje i adolescentne psihijatrije, psihoterapije, gastroenterologije te osobna iskustva života s poremećajem prehrane. Jednako tako, naši volonteri održat će radionice u osnovnim i srednjim školama u gradu Zagrebu i drugim gradovima (Koprivnica, Hlebine, Požega…) te će i djeci u školama pokušati približiti principe zdrave, uravnotežene prehrane. U zadnjih godinu dana u javnosti se mnogo raspravljalo o važnosti školske prehrane i njezinoj dostupnosti, koja nažalost još nije na adekvatnoj razini. Nadamo se da će naše popularno-znanstvene aktivnosti također biti jedan od koraka u dobrom smjeru i uvođenju uravnotežene, cjelovite prehrane u sve obrazovne ustanove.

Više informacija o Tjednu mozga potražite na OVDJE

Povezani članci

Back to top button