
Znanstvenice PBF-a u Portugalu
Na konferenciji su se okupili vodeći europski i svjetski znanstvenici koji su raspravljali o najnovijim znanstvenim i tehnološkim pristupima za tranziciju prema održivim prehrambenim sustavima. Među sudionicima su se istaknule i znanstvenice PBF-a, prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac, prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak, izv. prof. dr. sc. Ivona Elez Garofulić, izv. prof. dr. sc. Maja Repajić, izv. prof. dr. sc. Mia Kurek te doc.dr.sc. Iva Čanak
Znanstvenice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovale su na prestižnoj međunarodnoj konferenciji EFFoST 2025 održanoj od 17. do 19. studenoga 2025. u Portu, Portugal.
Na konferenciji su se okupili vodeći europski i svjetski znanstvenici koji su raspravljali o najnovijim znanstvenim i tehnološkim pristupima za tranziciju prema održivim prehrambenim sustavima. Pod temom “Fostering the Transition to Sustainable Food Systems: Embracing Novelty and Overcoming Challenges”, konferencija je obuhvatila ključne izazove suvremene prehrambene industrije – od napredne prerade i funkcionalnih sastojaka do inteligentnih ambalažnih rješenja i kružnih modela proizvodnje hrane.

Konferencija EFFoST 2025 obuhvatila je tri ključne podteme, koje su obuhvatile najaktualnije izazove i inovacije u prehrambenim sustavima:
- Exploring Novel and Alternative Food Sources for the Future: Identifikacija novih izvora esencijalnih nutrijenata u hrani, Održive prehrane s visokom nutritivnom vrijednošću i privlačnošću za potrošače, Razvoj novih sastojaka u skladu s trendovima hrane i Inovacije u industriji proizvoda široke potrošnje (CPG)
- Sustainable Food Processing and Packaging Innovations: Zelenije tehnologije prerade hrane, Industrijska primjena ekološki prihvatljivih procesa, zatim Inovativna, inteligentna i biorazgradiva ambalažna rješenja i Recikliranje i smanjenje plastike u prehrambenim ambalažnim sustavima
- Digital Transition/Big Data towards Food Systems Transformation: Primjena umjetne inteligencije i blockchaina za otporne i pratljive lance opskrbe hranom, Digitalna rješenja i foodomics u transformaciji prehrambenih sustava, Utjecaj klimatskih promjena na sigurnost hrane i rješenja za smanjenje otpada i Ekološki prihvatljiva proizvodnja hrane uz recikliranje vode i energije

Među sudionicima su se istaknule i znanstvenice PBF-a, prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac, prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak, izv. prof. dr. sc. Ivona Elez Garofulić, izv. prof. dr. sc. Maja Repajić, izv. prof. dr. sc. Mia Kurek te doc.dr.sc. Iva Čanak.
– Zajedničkim sudjelovanjem u znanstvenom programu, kroz usmene prezentacije i posterska izlaganja, aktivno smo pridonijele međunarodnoj razmjeni znanja i jačanju znanstvenog dijaloga o održivim tehnološkim rješenjima u prehrambenom sektoru. Sudjelovanje znanstvenica PBF-a dodatno je potvrdilo visoku znanstvenu izvrsnost našeg fakulteta i njegovu aktivnu ulogu u europskom istraživačkom prostoru, pokazujući spremnost hrvatskih istraživača da doprinesu globalnim trendovima i izazovima u području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma, ističe u razgovoru za Akademski.hr prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Njihova prisutnost na konferenciji dodatno je potvrdila visoku razinu istraživačke aktivnosti i međunarodnu prepoznatljivost fakulteta kao jedne od najuspješnijih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.
– EFFoST 2025 još je jednom pokazao da je oblikovanje održive, sigurne i inovativne prehrambene budućnosti moguće samo kroz suradnju stručnjaka iz različitih područja, a zaključci konferencije naglasili su kako je suradnja akademske zajednice, industrije i kreatora politika ključna za oblikovanje održivih, otpornijih i inovativnih prehrambenih sustava, navodi dekanica Dragović-Uzelac.




