AktualnoNovostiObrazovanjeStudentiZnanost

Terenska nastava studenata PBF-a

Studenti su imali prilike vidjeti mogućnosti primjene teorijskih znanja stečenih kroz sam kolegij u realnim uvjetima u manjim proizvodnim objektima, ali i u svrhu očuvanja naših tradicionalnih prehrambenih proizvoda

Studenti treće godine prijediplomskih studija Prehrambena tehnologija i Biotehnologija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posjetili su OPG Jurkas u Šenkovcu, u sklopu terenske nastave kolegija “Tradicionalno sirarstvo – kvaliteta i proizvodnja”.

Tom su prilikom upoznali proces proizvodnje nekih tradicijskih hrvatskih sireva poput svježeg lisnatog sira s vrhnjem, škripavca i kuhanog sira. Vlasnica i ujedno voditeljica proizvodnje gđa Katarina Jurkas je omogućila posjet svim fazama proizvodnog procesa i s vrlo puno truda pojasnila svaki korak proizvodnje te odala čak i neke male tajne koje njezine sireve čine posebnim.

Terenska nastava studenata PBF-a

Studenti su imali prilike vidjeti mogućnosti primjene teorijskih znanja stečenih kroz sam kolegij u realnim uvjetima u manjim proizvodnim objektima, ali i u svrhu očuvanja naših tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Osim proizvodnje tradicijskih sireva, upoznali su i proizvodnju jogurta te su obišli farmu krava i mlade teladi koja je također u sklopu posjećenog OPG-a. Na kraju poučnog obilaska, studenti su kušali sireve koje je gđa Jurkas pripremila te su u ugodnom razgovoru poslušali o iskustvima ne uvijek jednostavnog života i rada na poljoprivrednom gospodarstvu. 

Terenska nastava studenata PBF-a

Zahvalni, bogatiji za jedno lijepo iskustvo i siti, nadamo se da će i idući naraštaji naših studenata imati prilike posjetiti ovo malo, ali vrijedno proizvodno imanje.

Za Akademski.hr napisala izv. prof. dr. sc. Irena Barukčić Jurina, nositeljica kolegija Tradicionalno sirarstvo – proizvodnja i kvaliteta

Povezani članci

Back to top button