
Terenska nastava studenata PBF-a
Studenti su imali prilike vidjeti mogućnosti primjene teorijskih znanja stečenih kroz sam kolegij u realnim uvjetima u manjim proizvodnim objektima, ali i u svrhu očuvanja naših tradicionalnih prehrambenih proizvoda
Studenti treće godine prijediplomskih studija Prehrambena tehnologija i Biotehnologija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posjetili su OPG Jurkas u Šenkovcu, u sklopu terenske nastave kolegija “Tradicionalno sirarstvo – kvaliteta i proizvodnja”.
Tom su prilikom upoznali proces proizvodnje nekih tradicijskih hrvatskih sireva poput svježeg lisnatog sira s vrhnjem, škripavca i kuhanog sira. Vlasnica i ujedno voditeljica proizvodnje gđa Katarina Jurkas je omogućila posjet svim fazama proizvodnog procesa i s vrlo puno truda pojasnila svaki korak proizvodnje te odala čak i neke male tajne koje njezine sireve čine posebnim.
Studenti su imali prilike vidjeti mogućnosti primjene teorijskih znanja stečenih kroz sam kolegij u realnim uvjetima u manjim proizvodnim objektima, ali i u svrhu očuvanja naših tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Osim proizvodnje tradicijskih sireva, upoznali su i proizvodnju jogurta te su obišli farmu krava i mlade teladi koja je također u sklopu posjećenog OPG-a. Na kraju poučnog obilaska, studenti su kušali sireve koje je gđa Jurkas pripremila te su u ugodnom razgovoru poslušali o iskustvima ne uvijek jednostavnog života i rada na poljoprivrednom gospodarstvu.
Zahvalni, bogatiji za jedno lijepo iskustvo i siti, nadamo se da će i idući naraštaji naših studenata imati prilike posjetiti ovo malo, ali vrijedno proizvodno imanje.
Za Akademski.hr napisala izv. prof. dr. sc. Irena Barukčić Jurina, nositeljica kolegija Tradicionalno sirarstvo – proizvodnja i kvaliteta