AktualnoNovostiObrazovanjeStudentiZnanost

Prvi Dan karijera PBF-a

Prije nego su se studenti PBF-a rastrčali po izložbeno-informativnim štandovima u hodnicima fakulteta, gdje su imati priliku sudjelovati u predstavljanju tvrtki, istražiti mogućnosti za pripravništvo, prakse i potencijalno zaposlenje, održana je i panel rasprava na temu „Od diplome do karijere: Kako iskoristiti potencijal PBF-a“

Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas organizira prvi po redu “Dan karijera”. Riječ je o cjelodnevnome događanju, organiziranom za studente i mlade stručnjake, a koji je pružio svima na PBF-u jedinstvenu priliku za upoznavanje s vodećim tvrtkama iz prehrambene, biotehnološke i srodnih industrija.

Prvi Dan karijera PBF-a

Program je počeo pozdravnim govornima i panel raspravom. Dekanica prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac izrazila je zadovoljstvo velikim brojem okupljenih studenata kao i partnera iz industrije te je podsjetila na geslo kojim su se vodili predstavljajući se nedavno na Smotri Sveučilišta:

– Zajedništvom možemo pokrenuti kotačiće u sustavu i napraviti pozitivne promjene, a da bismo ovdje na fakultetu to mogli moraju se svi osjećati „kao doma“. To je bila nit vodilja kojom smo se posjetiteljima prezentirali na Smotri, i to želim da osjetite svi koji ćete danas doći na “Dan karijera”.

Prvi Dan karijera PBF-a
Na nedavno održanoj Smotri Sveučillišta, studenti PBF-a svoj su štand uredili poput dnevnog boravka ne bi li se svi posjetitelj osjećali “kao doma”

Prodekanica za nastavu prof. dr. sc. Mirela Ivančić Šantek zahvalila se tvrtkama koje su se odazvale pozivu za sudjelovanje u prvome po redu “Danu karijera”, dok je izv. prof. dr. sc. Tomislava Vukušić Pavičić pobliže predstavila studentsko natjecanje EIT Food Challenge Labs Croatia u organizaciji EIT Food HUB-a Hrvatska.

– Studenti kroz ovo trodnevno natjecanje razvijaju svoje poduzetničke vještine kroz praktične izazove i timski rad. Ovo jedinstveno okupljanje pruža priliku sudionicima da se kroz Design Thinking metodologiju upoznaju s izazovima u prehrambenom sustavu, rade na konkretnim inovativnim rješenjima te se povežu s predstavnicima industrije, a bit će nagrađeni i novčanim nagradama, rekla je profesorica Vukušić Pavičić.

Prvi Dan karijera PBF-a
izv. prof. dr. sc. Tomislava Vukušić Pavičić

Nagrada za najbolji tim iznosi 500,00 EUR, za drugo mjesto 300,00 EUR i za treće mjesto 200,00 EUR.

Prije nego su se studenti PBF-a rastrčali po izložbeno-informativnim štandovima u hodnicima fakulteta, gdje su imati priliku sudjelovati u predstavljanju tvrtki, istražiti mogućnosti za pripravništvo, prakse i potencijalno zaposlenje, održana je i panel rasprava na temu „Od diplome do karijere: Kako iskoristiti potencijal PBF-a“.

Pravila privatnosti
Dekanica prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac i prodekanica prof. dr. sc. Mirela Ivančić Šantek

Na panelki se raspravljalo o ključnim vještinama i mogućnostima za uspješan razvoj karijere, i to iz prve ruke, odnosno od alumna PBF-a, a danas istaknutih i priznatih stručnjaka u prehrambenoj industriji. Marinko Pleština, Ivana Šolčić, Daniel Verbanac, Jasmina Ranilović, i Ivana Ljubić Herceg s prisutnim su podijeliti svoje iskustvo traženja posla, zapošljavanja te primjenu znanja stečenih na PBF-u na radnom mjestu.

Prvi Dan karijera PBF-a
Panel rasprava

Složno su preporučili okupljenim studentima da iskoriste svaku priliku koja im se pruži za odrađivanje studentske prakse, te da već sada počinju stvarati viziju o tome gdje se vide za 10-15 godine, jer je to najbolji put za profesionalno ostvarenje i uspješnu karijeru.


EIT Food Challenge Labs usmjeren je na tri ključne misije koje čine srž aktivnosti EIT Food zajednice:

Prvi Dan karijera PBF-a

1) Zdraviji život kroz hranu
Cilj ove misije je poboljšati kvalitetu života potrošača pružajući zdravije i pristupačnije prehrambene proizvode te korisne informacije. Projekt je usmjeren na smanjenje štetnih sastojaka poput soli i šećera, uz povećanje sigurnosti i nutritivne vrijednosti dostupnih proizvoda.

2) Prehrambeni sustav s nultom emisijom
Ova misija fokusira se na prijelaz prema prehrambenom sustavu s nultom emisijom CO2. Podržava poljoprivrednike i proizvođače u primjeni regenerativnih praksi, stvaranju novih tržišta za smanjenje otpada i viškova te poticanju potrošača kako bi svojim izborima potaknuli kružnu ekonomiju hrane.

3) Potpuno transparentan, otporan i pravedan prehrambeni sustav
Cilj ove misije je poboljšati sigurnost hrane kroz stvaranje digitalno omogućenih i otpornih lanaca opskrbe hranom. Također, fokusiramo se na socijalni i ekonomski utjecaj putem podrške novim poslovima, ulaganjima u inovacije i stvaranju regionalnih ekonomskih klastera.

Povezani članci

Back to top button