
Prva Dekanova berba zagrebačke Agronomije
Sudionici su imali priliku upoznati se s više od osam desetljeća dugom tradicijom Pokušališta Jazbina, gdje se obrazuju budući vrhunski vinogradari i enolozi
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na svome je Pokušalištu Jazbina organizirao prvu po redu Dekanovu berbu.
Ovo jedinstveno događanje okupilo je dekane i prodekane fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci. Svojim prisustvom događanje su uveličali i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice u Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, gđa. Vlasta Ranogajec te veleposlanik Češke Republike u Hrvatskoj, Nj. E. g. Milan Hovorka.
Sudionici su imali priliku upoznati se s više od osam desetljeća dugom tradicijom Pokušališta Jazbina, gdje se obrazuju budući vrhunski vinogradari i enolozi. Nakon uvodnog predstavljanja, gosti su i sami sudjelovali u berbi grožđa, čime su iz prve ruke osjetili atmosferu i važnost praktičnog rada u obrazovanju studenata zagrebačke Agronomije.
Nakon berbe organizirana je stručno vođena degustacija fakultetskih vina, vinjaka i rakije. Posebno su pohvaljeni proizvodi studenata i zaposlenika Agronomskog fakulteta, nastali pod stručnim nadzorom profesora Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo.
Podsjetimo, o vinima i vinogradima Agronomskog fakulteta pisali smo prošle godine kada su oduševila na Međunarodnom ocjenjivanju vina u Mariboru. U kategoriji pjenušavih vina, apsolutnu pobjedu s tri najbolje ocijenjena vina odnio je Agronomski fakultet, s vinima Katarina D (87,0 bodova), Katarina (86,8) i Bela (86,8), osvojivši tako zlatnu i dvije srebrne medalje.