
PBF u Zagrebu okuplja stručnjake iz područja prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista organiziraju 11. Međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista. Rok za predaju sažetaka je 1. rujna 2025. godine
U Zagrebu će od 9. do 11. prosinca 2025. godine biti održan 11. Međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, a ovogodišnja tema je „Unlocking Science and Technology for a Healthier and Sustainable World“.
Navedena tema ističe ključnu ulogu znanosti i industrije u suočavanju s globalnim izazovima u područjima prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma te važnost suradnje i zajedničkih projekata u prevladavanju navedenih izazova – ističu organizatori – Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
Tijekom tri dana kongresa brojni međunarodni stručnjaci će imati priliku sudjelovati u znanstvenom programu, interaktivnim okruglim stolovima i radionicama, brojnim društvenim događanjima kao i satelitskom simpoziju „Vera Johanides – Biotehnologija u Hrvatskoj“ koji će obuhvatiti najnovija dostignuća u biotehnologiji u Republici Hrvatskoj. Znanstveni dio održava se kroz tri sekcije: Advancements in Food Technology and Biotechnology, Nutrition, Consumer Behaviour, and Global Health Challenges i Food and Water Safety and Quality, a samo neke od tema koje će biti predstavljene na kongresu su: uloga umjetne inteligencije u prehrambenoj, tehnologiji, biotehnologiji i nutricionizmu, održiva prerada hrane, utjecaj edukacije o prehrani na rješavanje globalnih izazova, prehrana kroz životni ciklus i prevencija nezaraznih kroničnih bolesti, mikrobiološka sigurnost i kontrola mikotoksina, mikroplastika u hrani te mnoge druge.
Poseban dio kongresa rezerviran je za mlade istraživače, doktorande i postdoktorande koji će imati priliku predstaviti svoja istraživanja u sklopu sekcije Young Researches, a za najbolju prezentaciju je osigurana i novčana nagrada.
Rok za predaju sažetaka za 11. Međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista je 1. rujna 2025. godine.
Suorganizatori kongresa su ISEKI-Food Association, European Federation of Food Science and Technology (EFFoST), EHEDG European Hygienic Engineering & Design Group te Akademija tehničkih znanosti Hrvatska. Pokroviteljstvo nad Kongresom potvrdili su Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Sveučilište u Zagrebu.
Detaljnije informacije o konferenciji, program te prijave dostupni su na službenoj web stranici.