
PBF-ovci na terenskoj nastavi
Studenti Biotehnologije i Bioprocesnog inženjerstva Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posjetili su proizvodne pogone Podravke, Carlsberga i Vinarije Kostanjevec
Studenti diplomskog studija Bioprocesnog inženjerstva i treće godine prijediplomskog studija Biotehnologije Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu kolegija Tehnologija piva i Biotehnološki aspekti proizvodnje vina, sudjelovali su u terenskoj nastavi tijekom koje su obišli tri važna proizvodna pogona. Ova obrazovna aktivnost omogućila im je praktičan uvid u procese proizvodnje hrane, piva i vina, kao i upoznavanje sa stručnim radom inženjera i tehnologa u industriji.
Prvo odredište bila je tvrtka Podravka d.d., gdje su studenti imali priliku pratiti cjelokupnu proizvodnju poznatih proizvoda kao što su Vegeta, Podravkine juhe i tjestenina. Bivši studenti, a sada zaposlenici Podravke, stručno su im prezentirali tehnološke procese te pojasnili ključne zadaće inženjera u kontroli kvalitete i pakiranju.
Nakon toga, grupa je posjetila Carlsberg Croatia, gdje su se upoznali s procesom proizvodnje piva. Pod vodstvom stručnjaka, studenti su obišli cijeli pogon – od pripreme sirovina do punjenja i pakiranja gotovog proizvoda, te posjetili laboratorij zadužen za analizu i osiguranje kvalitete. Posebno im je bilo drago vidjeti svoje kolege s PBF-a koji su danas dio Carlsbergova tima.
– Ovakav oblik terenske nastave ključan je za stjecanje praktičnih znanja i povezivanje teorijskih sadržaja s industrijskom praksom, što doprinosi stručnom razvoju budućih inženjera i biotehnologa, poručuju s PBF-a.
Terenska nastava završena je u obiteljskoj Vinariji Kostanjevec, smještenoj u srcu Podravine, poznatoj po brojnim nagradama za svoja vrhunska vina, i jedinstvenim položajem koji je uz vrhunske vinare, zaslužan za njihovu prepoznatljivu kvalitetu. Studenti su pratili proces proizvodnje vina, a uz stručno vodstvo imali su priliku degustirati neke od najkvalitetnijih sorti vina.