AktualnoMeđunarodna suradnjaNovostiObrazovanjePoljoprivredaProjektiReportažeS drugih sveučilištaStudentiZnanost

O osječkoj GREEN konferenciji razgovaralo se u – Norveškoj

Sudionici Nordijskog foruma o hrani prikazali su inovacije, ideje i nove trendove kojima će neizostavno krenuti svi europski dionici u lancu OD POLJA DO STOLA. Naravno, ukoliko svoje poslovanje i proizvodne procese žele uskladiti sa smjernicama europskog Zelenog plana (EU GREEN Deal) te ojačati svoju otpornost prema izazovima koje donosi 21. stoljeće

U norveškom Trondhemu, u organizaciji Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju (NTNU),  održan je prvi Nordijski forum o hrani s ciljem okupljanja najistaknutijih skandinavskih znanstvenika i stručnjaka u području organske proizvodnje hrane, nutricionizma i prehrambene tehnologije. Okupili su se i edukatori i marketinški stručnjaci koji su tijekom dvodnevnog Foruma prezentirali rezultate novih istraživanja i aktivnosti u navedenim područjima.

O osječkoj GREEN konferenciji razgovaralo se u – Norveškoj

Cilj organizacije Nordijskog foruma za hranu bio je olakšati umrežavanje članova akademske zajednice s dionicima prehrambene industrije, malim i velikim poduzetnicama te liderima lokalnih zajednica kako bi se što učinkovitije odredila nova strategija održive proizvodnje i potrošnje hrane te smanjila opterećenost okoliša nusproizvodima agrarne proizvodnje i prehrambene industrije.

Sudionici Nordijskog foruma o hrani prikazali su inovacije, ideje i nove trendove kojima će neizostavno krenuti svi europski dionici u lancu OD POLJA DO STOLA. Naravno, ukoliko svoje poslovanje i proizvodne procese žele uskladiti sa smjernicama europskog Zelenog plana (EU GREEN Deal) te ojačati svoju otpornost prema izazovima koje donosi 21. stoljeće. Poput klimatske, energetske i sigurnosna krize, ali i povećanja broja stanovnika na Zemlji te smanjenja prirodnih resursa nužnih za proizvodnju hrane.

O osječkoj GREEN konferenciji razgovaralo se u - Norveškoj

Teme najzapaženijih predavanja prvog Nordijskog foruma o hrani bile su održiva organska poljoprivreda, bioekonomija, edukacija o ekološkim principima proizvodnje hrane i stvaranje održivih prehrambenih navika kod djece predškolske i školske dobi. Raspravljalo se o poboljšanju nutritivnih svojstava raznih prehrambenih proizvoda, uzgoju umjetnog mesa u laboratorijima te uzgoju insekata i mogućnosti njihova korištenja kao izvora proteina u prehrani.

O osječkoj GREEN konferenciji razgovaralo se u - Norveškoj

Dvodnevni Forum iznjedrio je očitu želju Skandinavaca da svojim čvrsto povezanim kulturnim i ekonomskim mrežama proizvođača hrane, znanstvenih i obrazovnih institucija, te donositelja odluka, budu svjetski lideri u inovacijama i implementacijama novih smjerova u održivoj proizvodnji hrane.

Na ovom prestižnom okupljanju predstavljena je Međunarodna studentska GREEN konferencija, koja se održava u Osijeku od 2018. godine, u cilju naglašavanja nužnog višedisciplinarnog pristupa zaštiti okoliša. Na poziv predsjednice Organizacijskog odbora, prof. dr. sc. Eve Falch, koja ima dugogodišnju suradnju s osječkim sveučilištem, na prvom Nordijskom forumu o hrani sudjelovala je prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, inicijatorica i predsjednica Organizacijskog odbora Međunarodne studentske GREEN konferencije.

Pravila privatnosti
Izlaganje profesorice Mirne Habude-Stanić

Profesorica Habuda-Stanić prezentirala je jedinstveni koncept te način organizacije navedene konferencije namijenjene studentima svih znanstvenih disciplina na kojoj je u lipnju ove godine prezentirano preko stotinu studentskih radova na temu zaštite okoliša svih znanstvenih disciplina. Predavanje je izazvalo značajan interes skandinavskih profesora i studenata koji su izrazili želju da 2024. godine posjete Osijek i aktivno se uključe u rad 3. međunarodne studentske GREEN konferencije.

Povezani članci

Back to top button