
U sklopu natjecanja EIT Food Challenge Labs Croatia 2025, održanog od 16. do 18. lipnja u hibridnom formatu (online i uživo na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu), mladi inovatori i stručnjaci iz prehrambenog sektora još jednom su pokazali kako izgleda inovacija u praksi.
Tijekom trodnevnog intenzivnog programa, sudionici su kroz timski rad, edukacije i mentorstvo razvijali rješenja koja odgovaraju na stvarne izazove održivosti u prehrambenom sustavu, a svoje su ideje prezentirali stručnom žiriju sastavljenom od predstavnika prehrambene industrije, znanstvene zajednice i startup ekosustava.
NAGRAĐENI TIMOVI
Najbolje ocijenjeni timovi osvojili su novčane nagrade za inovativnost, održivost i tržišni potencijal svojih rješenja:
• 🥇 ZLATNA MEDALJA – WheyUp – funkcionalni napitak na bazi sirutke s dodatkom liofilizirane jagode, koji kombinira zdravlje, održivost i zabavu kroz interaktivnu konzumaciju.
• 🥈 SREBRNA MEDALJA – GreenDeal – linija nutritivno bogatih i praktičnih napitaka na bazi sirutke i voća, osmišljena za potrebe mladih i zaposlenih potrošača u pokretu.
• 🥉 BRONČANA MEDALJA – Trashformers – ekološki osviješten funkcionalni napitak s fokusom na održivu ambalažu i distribuciju prilagođenu urbanom načinu života.
TRANSFORMACIJA PREHRAMBENOG SUSTAVA
Challenge Labs dio su šire inicijative EIT Food, vodeće europske mreže za inovacije u prehrambenom sektoru, a temelje se na tri ključne misije:
1. Zdraviji život kroz hranu – razvoj prehrambenih proizvoda s većom nutritivnom vrijednošću i pozitivnim utjecajem na zdravlje potrošača.
2. Prehrambeni sustav s nultom emisijom – poticanje kružne ekonomije hrane, smanjenje otpada i regenerativne prakse u poljoprivredi.
3. Transparentan, otporan i pravedan sustav hrane – podrška lokalnim inovacijama, startupima i razvoju novih radnih mjesta.
O NATJECANJU
EIT Food Challenge Labs Croatia 2025 okupio je studente, mlade profesionalce i stručnjake različitih profila (nutricioniste, tehnologe hrane, poduzetnike, dizajnere) koji su u interdisciplinarnim timovima osmišljavali konkretna rješenja na zadane izazove iz područja održive prehrane. Poseban naglasak stavljen je na iskorištavanje otpadnih resursa (poput sirutke), kreiranje funkcionalne hrane i stvaranje proizvoda koji su privlačni, pristupačni i usklađeni s potrebama suvremenih potrošača.
Natjecanje je završilo pitch danom uživo na PBF-u u Zagrebu, gdje su timovi prezentirali svoja rješenja pred publikom i žirijem.

KATALIZATOR INOVACIJA ZA ODRŽIVU I FUNKCIONALNU PREHRANU
EIT Food HUB Hrvatska, koji čine Smion i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, službeni je predstavnik europske zajednice znanja i inovacija EIT Food u Hrvatskoj. Kroz svoju ulogu Huba, povezujemo domaće inovatore, poduzetnike, istraživače i studente s najvažnijim europskim programima i prilikama u području prehrane, zdravlja i održivosti.
Kao dio vodeće europske zajednice u području inovacija u prehrambenom sustavu, EIT Food HUB Hrvatska djeluje u tri ključna smjera:
1. Razvoj zdravijih prehrambenih rješenja
2. Podrška održivim i kružnim modelima proizvodnje hrane
3. Osnaživanje lokalnih inovacijskih ekosustava
KLJUČNE AKTIVNOSTI
🧠 Challenge Labs Croatia
– Trodnevno natjecanje u kojem interdisciplinarni timovi razvijaju održiva prehrambena rješenja uz podršku mentora. Primjeri uspješnih koncepata uključuju napitke na bazi sirutke, funkcionalne proizvode i zero-waste pristupe.
🧪 Radionica Ecotrophelia – studentska inovacija u fokusu
-U svibnju 2025. održali smo radionicu Ecotrophelia, koja okuplja studente s ciljem razvoja inovativnih prehrambenih proizvoda prema stvarnim industrijskim izazovima.
Organizirali smo i niz okruglih stolova i javnih rasprava o održivosti, digitalnoj transformaciji i ulozi biotehnologije u prehrambenom sektoru.
VIZIJA
Kao EIT Food HUB, predani smo stvaranju mosta između znanosti, industrije i poduzetništva – s ciljem stvaranja konkretnih rješenja koja odgovaraju na potrebe zdravijeg, održivijeg i otpornijeg prehrambenog sustava u Hrvatskoj.
Za više informacija ili uključivanje u buduće programe:
📧 info@smion.com
🌐 www.smion.com
Za Akademski.hr napisala izv. prof. dr. sc. Tomislava Vukušić Pavičić, Laboratorij za procesno-prehrambeno inženjerstvo, Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo PBF-a