
Je li moguće proizvoditi dovoljno hrane s manje pesticida?
Znanstveno-stručni skup o sigurnoj i održivoj proizvodnji hrane u Hrvatskoj bit će održan 28. travnja na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uz sudjelovanje stručnjaka s Geotehničkog, Agronomskog i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta
Nedavno osnovana Udruga biofila Hrvatske organizira međunarodni znanstveno-stručni skup „Sigurna i održiva proizvodnja hrane u Hrvatskoj“ koji će biti održan 28. travnja 2023. godine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 11:00 sati (Klinička predavaonica).
Skup je organiziran zajedno s Međunarodnom udrugom proizvođača sredstava za biološku kontrolu (IBMA), Pesticide Action Network, Europskim parlamentom, Programom Europske unije „Life“ i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Tematika skupa usmjerena je prema budućim ekološkim proizvođačima. Na skupu će sudjelovati više izlagača, znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Izlaganja je moguće pratiti uživo ili online preko MS Teams platforme.
Promjene u ekosustavima su evidentne, a očit je i rast u pojavnosti poremećaja i bolesti koji se povezuju s upotrebom sintetičkih pesticida. To nas upozorava na potrebu za značajnim promjenama u sustavu proizvodnje hrane. Namjera je da ovaj skup poljoprivrednicima ukaže na rješenja koja se uspješno primjenjuju već dugi niz godina, bez gubitka prinosa i bez gubitka prihoda. Ona se temelje na integriranoj zaštiti bilja, a uključuju prevenciju (plodored, međuusjeve, otporne sorte), nadzor, mehaničku i fizičku kontrolu te biokontrolu. Kako bi osigurali sigurnost i zdravlje hrane, od iznimne je važnosti uspostavljanje dugoročno održivog sustava proizvodnje hrane za nas i sljedeće generacije. Ovo je neostvarivo bez očuvanja naših prirodnih resursa – plodnog tla i njemu pripadajuće biološke raznolikosti.
Predsjednik Udruge Biofila Hrvatske prof. dr. sc. Albert Marinculić ističe:
– Nacrt Uredbe o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja, objavljen od strane Europske komisije 22. lipnja 2022. godine, pod stalnim je napadom podržavatelja agroindustrije koji šire neargumentirane narative o nestašici hrane ukoliko ova uredba bude usvojena. Ovim događajem želimo podržati više od 700 znanstvenika koji su svojim potpisima podržali odredbe ovog nacrta, tvrdeći da uredba ne predstavlja opasnost za sigurnost hrane, već naprotiv, ustanovljuje uspostavljanje minimuma potrebnog za očuvanje prirodnih resursa koji osiguravaju dugoročnu sigurnost hrane. Bez prihvaćanja ove uredbe, ciljevi Europskog zelenog plana i njegovih strategija Od polja do stola i Strategija bioraznolikosti do 2030., za smanjenje pesticida neće biti ostvareni, a bioraznolikost i zdravlje građana nadalje će biti izloženi utjecajima opasnih pesticida i njihovih još opasnijih mješavina.
Sintetički pesticidi ostatak su zastarjelog sustava poljoprivredne proizvodnje koji opstaje zahvaljujući intenzivnom marketingu agroindustrije, upozorava profesor Marinculić. Vrijeme je da se odmaknemo od ovisnosti o agroindustriji i da poduzmemo korake za očuvanje prirodnih resursa. Moramo misliti dugoročno, moramo misliti na našu djecu.
Na skupu će se između ostaloga govoriti o tome možemo li uzgojiti dovoljno hrane bez sintetskih pesticida, biološkoj kontroli kao alternativi pesticidima u ratarstvu, štetnim učincima pesticida na ljudsko zdravlje, učincima onečišćenja teškim metalima i pesticidima na pčele i mnogim drugim zanimljivim temama. Najavu skupa i detaljniji program događanja možete pogledati na hrvatskom i engleskom jeziku na poveznici: https://www.eventbrite.com/e/safe-and-sustainable-food-production-in-croatia-tickets-608484572737
PROGRAM
11:00 – 11:15
Uvodno predstavljanje
Albert Marinculić, Isabelle Pinzauti, Martin Dermine
11:15 – 11:25
Dobrodošlica Europski parlament Ivan Vilibor Sinčić
Ivan Vilibor Sinčić
11:25 – 11:40
Uvodno predavanje: Propisi o uporabi pesticida
Martin Dermine, Pesticide Action Network Europe
11:40 – 11:55
Biološka kontrola u višegodišnjim sustavima/trajni nasadi
Lieselot Van der Veken, Pro Terra Agro
11:55 – 12:10
Biološka kontrola kao alternativa pesticidima u ratarstvu
Felix W˝äckers, BioBest
12:15 – 12:30
Biogeist – alternativa sintetskim pesticidima i gnojivima
Davor Popović, Biogeist
12:30 – 12:45
Pesticidi – štetni učinci na ljudsko zdravlje
Lidija Gajski, dr. med.
12:45 – 13:00
Eko – socijalni profil glifozata
Valerije Vrček, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
13:00 – 13:15
Produženje odobrenja korištenja glifozata
Natalija Svrtan, PAN Europe
13:15 – 13:30
Utjecaj onečišćenja teškim metalima i pesticidima na pčele
Saša Zavrtnik, Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studij Inženjerstva okoliša
13:35 – 13:50
Ocjena rizika za pesticide u okviru važećeg zakonskog okvira u Europskoj Uniji
Dario Ivić, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
13:50 – 14:05
Kako do ekološkog certifikata?
Vesna Mijat, Bio Garantie
14:05 – 14:20
Možemo li uzgojiti dovoljno hrane bez sintetskih pesticida
Andrea Vugrinović, Lokvina d.o.o.
14:20 – 14:35
Eko Zrno – godinama proizvedena hrana bez sintetskih pesticida
David Pejić, Bio-zrno d.o.o.
14:35 – 14:50
Novi pristup u ishrani i zaštiti biljnih kultura
Marko Vinceković, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
14:50 – 15:20
Rasprava i zaključci
15:20 – 15:30
Albert Marinculić