AktualnoNovostiObrazovanjeStudentiZnanost

Dan otvorenih vrata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Stotine srednjoškolaca je na Danu otvorenih vrata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovalo u vrlo zanimljivim i sadržajnim radionicama upoznavši se s dijelom praktičnog rada na studijskim programima Nutricionizam, Prehrambena tehnologija i Biotehnologija, a tamošnji profesori i studenti su im podijelili svoja iskustva te ih informirali o zapošljavanju i prilikama u prehrambeno-biotehnološkoj industriji

Mnoštvo maturanata ispred ulaza na adresi Pierottijeva 6 dalo je naslutiti da se nešto zanimljivo događa u zgradi Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Dan otvorenih vrata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio je događaj koji se nije mogao propustiti. Interaktivne radionice, posjeti laboratorijima, iskustva studenata i zabavno-edukativna predavanja, bili su samo dio programa koji je taj fakultet pripremio učenicima srednjih škola završnih razreda kako bi ih upoznao sa studijima i privukao da upišu jedan od njih.

Dan otvorenih vrata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Maturanti Prehrambeno-tehnološke škole, IV. Gimnazije i Zdravstvenog učilišta smjera Farmaceutski tehničar bili su najbrojniji među zainteresiranim učenicima koji su taj kišni petak odlučili posjetiti PBF i informirati se o mogućnostima i prilikama koje im se nude.

U pozdravnom govoru učenicima se obratila prodekanica za razvoj i kvalitetu izv. prof. dr. sc. Irena Barukčić Jurina, a detaljnije o prijediplomskim i diplomskim studijima te aktivnostima koje se provode na fakultetu govorila je prof. dr. sc. Jasna Novak. Ona je naglasila kako su studiji Nutricionizma i Biotehnologije PBF-a Sveučilišta u Zagrebu prvi i jedini akreditirani studiji iz toga područja u ovom dijelu regije. Također, istaknula je, Fakultet se može pohvaliti i prvim Laboratorijem za bioinformatiku i Laboratorijem za održivi razvoj kao i prvim mjestom u razvoju novih prehrambenih procesa i proizvoda. O mogućnostima i unaprjeđenju nastave za studente s invaliditetom kojima se omogućuju jednake mogućnosti za akademski uspjeh, govorila je prof. dr. sc. Vlatka Petravić Tominac, koordinatorica za studente s invaliditetom.

Dan otvorenih vrata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Za sve one koji imaju teškoće poput disleksije, disgrafije i sl. napomenula je kako je moguća prilagodba ispitnog materijala i davanje smjernica za učenje i savladavanje gradiva. U nastavku programa svoja iskustva o studiranju, druženju s kolegama, udrugama i pogodnostima na PBF-u s učenicima je podijelila Mare Jerković, studentica 3. godine Nutricionizma. Govorila je o stipendiranju i Zakladi Ivan Bulić, Studentskome zboru, podršci kroz mentorski sustav mentor student-student, o integriranom studiju i mobilnosti studenata. S osobitim veseljem kroz nekoliko slajdova prikazala je i studentsku svakodnevicu i razna događanja na kojima se druže, natječu i zabavljaju poput Tehnologijade, Brucošijade, Humanitarnog tjedna uoči Božića, Palačinkijade, Turnira u beli, Dana karijera i proslava rođendana u Sobičku, omiljenoj prostoriji svih studenata u fakultetskoj zgradi.

Dan otvorenih vrata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Teme ovogodišnjih radionica su bile zaista raznovrsne –  Hrana pod povećalom, Tanjur pravilne prehrane – uravnoteženi obroci za zdrav život, Boje i mirisi na tanjuru, Tajne mirisnih molekula – od proizvodnje do prepoznavanja, Teslin podrum, Stanice kao male tvornice, Svijet brašna: Od zrna do savršenog tijesta, Između vrućine i hladnoće: Tehnologije koje redefiniraju hranu.

Pravila privatnosti
Ana Hudinčec

Na radionici „Tanjur pravilne prehrane“ učenici su dobili zadatak složiti  uravnotežene obroke. Radionicu su vodile prof. dr. sc. Irena Keser i dr. sc. Ana Ilić. Dok su izračunavali kalorijske vrijednosti, učenici su se usput  informirali o potrebnom dnevnom unosu hrane za muškarce i za žene.

– Moja sestra studira Biotehnologiju na ovom fakultetu i njezina su iskustva vrlo pozitivna. Ja planiram upisati Nutricionizam. Mogućnosti i studiji koje su nam danas predstavili profesori i studenti jako mi se sviđaju. Bilo je vrlo zanimljivo, uživala sam, otkrila nam je Ana Hudinčec, maturantica IV. Gimnazije.

Radionicu „Tajni kod DNA: Identifikacija bakterija bioinformatičkim alatima“ vodile su izv. prof. dr. sc. Ana Bielen i dr. sc. Ela Šarić. Uz njihovu asistenciju zadatak učenicima je bio dokazati kako se uz pomoć DNA molekula može otkriti o kojoj se bakteriji radi u uzorku, primjerice u nekom uzorku hrane ili otkriti neka korisna bakterija u siru ili pak neka kontaminirajuća bakterija. 

Dan otvorenih vrata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta
Igor Mihelić

U Laboratoriju za kemiju i biokemiju hrane na IV. katu skupinu učenika iz Prehrambeno-tehnološke škole dočekala je izv. prof. dr. sc. Ivana Rumora Samarin koja je za njih pripremila vrlo zanimljive uzorke za promatranje s pomoću mikroskopa.

– Sviđa mi se kako je fakultet organiziran. Super su nas ugostili. Zanimaju me studiji Prehrambena tehnologija i Nutricionizam. Danas smo promatrali na mikroskopu presjek ječma, peludna zrnca iz uzorka meda i stanice iz zrnca kave. Bilo je jako zanimljivo. Trenutačno idem na pripreme za Državnu maturu i tko zna, možda ću upisati ovaj faks, rekao nam je Igor Mihelić, učenik 4. razreda Prehrambeno-tehnološke škole u Zagrebu.

Kraj obilaska po fakultetu i krstarenja od laboratorija do laboratorija, završio je finom zakuskom uz keksiće, čokoladu i sokove te fotografiranjem u selfie kutku s rekvizitima PBF-a.

Dan otvorenih vrata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Povezani članci

Back to top button