AktualnoNovostiObrazovanjeProjektiStudentiZnanost

Hrana nije otpad, poručuju s PBF-a

Više laboratorija PBF-a provodi cijeli niz istraživačkih projekata čiji ciljevi su između ostalog usmjereni na sprječavanje otpada od hrane (inovacije i tehnologije prerade, skladištenja i transporta, razvoj ambalaže, istraživanje potrošačkih navika i stavova i dr.), te poticanje i osmišljavanje novih aktivnosti kroz suradnju s novim dionicima u proizvodnji hrane

Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedan je od potpisnika Dobrovoljnog sporazuma „Zajedno protiv otpada od hrane“, a svrha sporazuma je utvrđena Planom sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine kojeg je Odlukom donijela Vlada Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 156/22) (u daljnjem tekstu: Plan) te reformske mjere C1.5. R4 „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane“ iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. –  2026.

Hrana nije otpad, poručuju s PBF-a

U cilju provedbe Aktivnosti 1. iz Mjere 3. – Promicanje društvene odgovornosti prehrambenog Sektora iz Plana, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je sklopilo dobrovoljne sporazume za sprječavanje i smanjenje otpada od hrane sa različitim skupinama dionika, uključujući subjekte u poslovanju s hranom iz sektora proizvodnje i prerade hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja, kojima potiče njihovu međusobnu suradnju i dijalog, razmjenu iskustva te definiranje zajedničkih ciljeva i aktivnosti, a sve u svrhu doprinosa ostvarenju smanjenja otpada od hrane u RH za 30 posto do 2028. godine.

U skupini Znanost i akademija, Sporazum broji četiri potpisnika, od kojih su tri fakulteta i jedan znanstveno-istraživački institut.

– Više laboratorija PBF-a provodi cijeli niz istraživačkih projekata čiji ciljevi su između ostalog usmjereni na sprječavanje otpada od hrane (inovacije i tehnologije prerade, skladištenja i transporta, razvoj ambalaže, istraživanje potrošačkih navika i stavova i dr.), te poticanje i osmišljavanje novih aktivnosti kroz suradnju s novim dionicima u proizvodnji hrane, objašnjava za Akademski.hr prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak iz Laboratorija za održivi razvoj PBF-a.

Također, objavljeni su primjeri dobre prakse na portalu Hrana nije otpad.

Hrana nije otpad, poručuju s PBF-a

Fakultet sudjeluje u izradi velikog broja doktorskih disertacija, diplomskih i završnih radova, a kroz teme uključuju pronalaženje novih načina korištenja i valorizacije ostataka i viškova sirovina i nusproizvoda iz procesa proizvodnje hrane, kao jeftinih sirovina za neke nove proizvode te prijenos u praksu. Zero waste (bez otpada) konceptom, što predstavlja strategiju u gospodarenju otpadom (alternativa za tradicionalni model kojim se otpad smatra neiskorištenim resursom) vode se aktivnosti koje podrazumijevaju ponovno iskorištavanje (recycling i reuse) i stvaranje nove vrijednosti (upcycling).  

Povezani članci

Back to top button