
Prvi Dan karijera PBF-a
Prije nego su se studenti PBF-a rastrčali po izložbeno-informativnim štandovima u hodnicima fakulteta, gdje su imati priliku sudjelovati u predstavljanju tvrtki, istražiti mogućnosti za pripravništvo, prakse i potencijalno zaposlenje, održana je i panel rasprava na temu „Od diplome do karijere: Kako iskoristiti potencijal PBF-a“
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas organizira prvi po redu “Dan karijera”. Riječ je o cjelodnevnome događanju, organiziranom za studente i mlade stručnjake, a koji je pružio svima na PBF-u jedinstvenu priliku za upoznavanje s vodećim tvrtkama iz prehrambene, biotehnološke i srodnih industrija.
Program je počeo pozdravnim govornima i panel raspravom. Dekanica prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac izrazila je zadovoljstvo velikim brojem okupljenih studenata kao i partnera iz industrije te je podsjetila na geslo kojim su se vodili predstavljajući se nedavno na Smotri Sveučilišta:
– Zajedništvom možemo pokrenuti kotačiće u sustavu i napraviti pozitivne promjene, a da bismo ovdje na fakultetu to mogli moraju se svi osjećati „kao doma“. To je bila nit vodilja kojom smo se posjetiteljima prezentirali na Smotri, i to želim da osjetite svi koji ćete danas doći na “Dan karijera”.

Prodekanica za nastavu prof. dr. sc. Mirela Ivančić Šantek zahvalila se tvrtkama koje su se odazvale pozivu za sudjelovanje u prvome po redu “Danu karijera”, dok je izv. prof. dr. sc. Tomislava Vukušić Pavičić pobliže predstavila studentsko natjecanje EIT Food Challenge Labs Croatia u organizaciji EIT Food HUB-a Hrvatska.
– Studenti kroz ovo trodnevno natjecanje razvijaju svoje poduzetničke vještine kroz praktične izazove i timski rad. Ovo jedinstveno okupljanje pruža priliku sudionicima da se kroz Design Thinking metodologiju upoznaju s izazovima u prehrambenom sustavu, rade na konkretnim inovativnim rješenjima te se povežu s predstavnicima industrije, a bit će nagrađeni i novčanim nagradama, rekla je profesorica Vukušić Pavičić.

Nagrada za najbolji tim iznosi 500,00 EUR, za drugo mjesto 300,00 EUR i za treće mjesto 200,00 EUR.
Prije nego su se studenti PBF-a rastrčali po izložbeno-informativnim štandovima u hodnicima fakulteta, gdje su imati priliku sudjelovati u predstavljanju tvrtki, istražiti mogućnosti za pripravništvo, prakse i potencijalno zaposlenje, održana je i panel rasprava na temu „Od diplome do karijere: Kako iskoristiti potencijal PBF-a“.

Na panelki se raspravljalo o ključnim vještinama i mogućnostima za uspješan razvoj karijere, i to iz prve ruke, odnosno od alumna PBF-a, a danas istaknutih i priznatih stručnjaka u prehrambenoj industriji. Marinko Pleština, Ivana Šolčić, Daniel Verbanac, Jasmina Ranilović, i Ivana Ljubić Herceg s prisutnim su podijeliti svoje iskustvo traženja posla, zapošljavanja te primjenu znanja stečenih na PBF-u na radnom mjestu.

Složno su preporučili okupljenim studentima da iskoriste svaku priliku koja im se pruži za odrađivanje studentske prakse, te da već sada počinju stvarati viziju o tome gdje se vide za 10-15 godine, jer je to najbolji put za profesionalno ostvarenje i uspješnu karijeru.
EIT Food Challenge Labs usmjeren je na tri ključne misije koje čine srž aktivnosti EIT Food zajednice:
1) Zdraviji život kroz hranu
Cilj ove misije je poboljšati kvalitetu života potrošača pružajući zdravije i pristupačnije prehrambene proizvode te korisne informacije. Projekt je usmjeren na smanjenje štetnih sastojaka poput soli i šećera, uz povećanje sigurnosti i nutritivne vrijednosti dostupnih proizvoda.
2) Prehrambeni sustav s nultom emisijom
Ova misija fokusira se na prijelaz prema prehrambenom sustavu s nultom emisijom CO2. Podržava poljoprivrednike i proizvođače u primjeni regenerativnih praksi, stvaranju novih tržišta za smanjenje otpada i viškova te poticanju potrošača kako bi svojim izborima potaknuli kružnu ekonomiju hrane.
3) Potpuno transparentan, otporan i pravedan prehrambeni sustav
Cilj ove misije je poboljšati sigurnost hrane kroz stvaranje digitalno omogućenih i otpornih lanaca opskrbe hranom. Također, fokusiramo se na socijalni i ekonomski utjecaj putem podrške novim poslovima, ulaganjima u inovacije i stvaranju regionalnih ekonomskih klastera.